Isnin, 7 Mei 2018

(A50) AGAMA TAUHID (ad-deen : rububiyyah) dijadikan UGAMA (aliran kepercayaan) POLITIK (as-siasah syareyyah) MEMECAH BELAHKAN UMAT MUSLIM.

Antara faktur yang menghancurkan Agama Tauhid (ad-deen : rububiyyah) dan dunia umat Muslim yang berI'ttiqad (yakin qalbu) yang diredhoi Allah Islam (al-Islam : uluhiyyah) ..kecilkan ..pecahkan goegraphy politik umat Muslim diatas muka bumi ialah kerana amat ramai antara umat Muslim terjemah Agama (tauhid) secara Sesat dari yang di terjemah Nabi SAW iatu Agama (tauhid) itu ialah morality (Akhlaq) sebayak 4 kali dalam Hadis2 Sahih. Tak ada sekali pun Nabi SAW atau sebarang nas yang katakan Agama (tauhid : ad-deen) itu Politik (as-siasah syareyyah). 

Inilah pembohongan dan kesesatan yang pertama golongan ini sebelum pembohongan Ugama (aliran kepercayaan) dan kesesatan2 yang lain, doktrin2 dan kelicikan2 politik (as-siasah syareyyah), masok ke dalam Agama Tauhid (ad-deen : rububiyyah) dan mampu lahirkan Ugama2 (aliran kepercayaan) baru atau fahaman2 Ugama (aliran kepercayaan) baru yang tak ada dalam ajaran Agama Tauhid (ad-deen) & I'ttiqad yang diredhoi Allah Islam (al-Islam) Nabi2. peperangan sesama mereka kerana konflik yang di hasilkan Ugama2 (aliran kepercayaan) Politik (as-siasah syareyyah) telah membunuh jutaan umat Muslim sejak zaman silam.. ini lah yangtelah pisahkan Sunni dan Shiah secara Ugama (aliran kepercayaan) dan Politik (as-siasah syareyyah) dan tidak boleh bersama selamanya dalam Agama (tauhid) dan Politik (as-siasah - Fiqh). 

Sebab yg lain yang musnahkan umat Muslim ialah mereka tutup akal tentang pentingnya tamaddun sebagai alat kemajuan dan perluasan Agama Tauhid (ad-deen) & I'ttiqad Islam (al-Islam) itu sendiri. Ia itu memisahkan Agama (tauhid) dan tamaddun. Hasil tutup akal umat Muslim juga lahirkan pergolakan dan sengketa sesama mereka.. dan adalah lebih berat dari pergolakan yang ada pada umat2 Non Muslim yang lain. Antara sebab pergolakan faham Ugama dan Politik umat Non Muslim lain adalah kurang.. kerana mereka tidak guna Ugama sebagai alat, bahan, modal untuk merebut kuasa politik dari tangan yang lain.. yang mana suruhan dari Nabi2 merebut politik melalui Agama ini tak ada dalam ajaran Agama Tauhid (ad-deen) & I'ttiqad yang diredhoi Allah Islam (al-Islam) dan bila tak ada jalan, ajaran dari nabi saw adalah bid,ah.."setiap bid,ah itu Sesat...setiap bid,ah itu Neraka''.. 

Hadis Sahih. Memang lah neraka kerana sejarah semua Ugama2 Politik @ Politikkan Ugama hasilkan perang sesama Muslim....Mamali adalah contoh kecil berbanding perang antara Ugama2 (aliran kepercayaan) Politik (as-siasah) dan umat Muslim majority ..jemaah Muslim teramai..di Algeria, Mesir dan Pakistan. Jika di lihat sejak zaman silam perang Ugama2 (aliran kepercayaan) Politik (as-siasah) di semua negara2 Islam dgn puak Sunni asal iaitu perang antara Shiah vs Wahabi vs Parti2 Agama (aliran kepercayaan) Demokrasi vs Sunni Majority..jemaah Muslim teramai.. telah kurbankan juta umat Islam.
... "Apakah keuntungan bagi umat Muslim ???
Wallhu aklam.
///
dicatat oleh :
Ab Sheikh Yunan.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan