Isnin, 7 Mei 2018

(A49) KEPAHAMAN AHLI AGAMA TAUHID (ad-deen : rububiyyah) menjadi UGAMA (aliran kepercayaan) POLITIK (as-siasah) TIDAK LAGI MAMPU KELUAR DARI KESESATAN.

TAK LAGI MAMPU KELUAR DARI KESESATAN (bermula dengan Kufur (niat tanpa Lillaahi)-(amal) Kafir > Sesat : pasik & munafik >> syirik & Murtad).

Kefahaman Agama Tauhid (ad-deen : rububiyyah) & I'ttiqad yang diredhoi Allah Islam (al-Islam : uluhiyyah) menjadi "Ugama (aliran kepercayaan) Politik" (as-siasah) adalah perangkap kesesatan kepada orang-orang Islam sama saperti perangkap tikus kepada tikus2. Sekali anda jatuh kedalamnya sukar untuk keluar darinya. Hinggalah seseorang datang bagi melepaskan anda dari perangkap itu. Tetapi tiada orang yang akan datang melepaskan anda dari perangkap itu, kerana orang-orang lain pun ramai juga berada dalam perangkap yang sama. Allah pun tidak datang untuk keluarkan.. kerana hampir semua manusia sebenarnya tak ada hubungan apa-apa dengan Allah secara setiap saat lagi.. lebih-lebih lagi bila mereka jauh terjebak ditengah-tengah kesesatan dan bukan di tepi2nya.. 

Golongan (I'ttiqad - yakin qalbu) Syiah (syiaeyyah) adalah Ugama (aliran kepercayaan) Politik (as-siasah) terawal dalam badan umat Islam. Wahabi adalah Ugama (aliran kepercayaan) Politik (as-siasah) kedua. Sukar bagi orang-orang berada dalam fahamam ini untuk keluar dari dimensi fahaman Ugama (aliran kepercayaan) Politik kiri sejak zaman silam..yang mana fahaman-fahaman politik pemberontak atau doktrin2 politik pemberontak telah di suntikkan kedalam fahaman Agama Tauhid (ad-deen : rububiyyah) serta I'ttiqqad Islam (al-Islam : uluhiyyah) sebenar yang diredhoi Allah (al-Quran).. doktrin2 politik ini telah menjadi Ugama (aliran kepercayaan) yang di sangka I'ttiqad (yakin qalbu) Islam (al-Islam yang diredhoi Allah) sebenar dan lwn mereka iaitu jemaah orang Islam teramai di lihat salah atau Kafir atau Munafik, Secular atau tidak Islamik. Akan tetapi jemaah muslim teramai melihat golongan kiri ini adalah Sesat, saperti Wahabi atau telah menjadi bukan Islam saperti Syiah. 

Di negara-negara Islam demokrasi tafsiran para pemberontak Shiah Wahabi telah di tafsir dalam bentuk parti iaitu parti2 berjenama Islam. Sama saperti Shiah dan Wahabi..yang lahir dari doktrin2 politik pemberontak...parti2 yang dijenama dengan Agama telah lahirkan dua Ugama (aliran kepercayaan) Islam iaitu Agama Tauhid (ad-deen : rububiyyah) & I'ttiqqad (yakin qalbu) Islam (al-Islam yang diredhoi Allah : uluhiyyah) asli dan Ugama (aliran kepercayaan) Islam (bukan al-Islam > al-Yahud, Syiah, Wahhabi...dll) Politik (as-siasah). Sama saperti Shiah dan Wahabi iaitu gerakan politik yang di pakaikan dgn pakaian Ugama (aliran kepercayaan) maka perangkap kesesatan terbuka luas kerana di dalamnya ada Ulama2 Sue' (jahat) yang akan berfatwa bagi pihak politik kiri dan sahkannya.. yang mana politik ini sebenarnya tidak di sentuh oleh semua nabi2 Rasul2 dan ulama2 muktabar. Kerana politk (as-siasah syareyyah) ialah perkara adat (Akhlaq) yang berlaku mengikut zaman dan tempat. 

Apa yang di lakukan oleh Nabi2 Rasul2 ulama2 muktbar ialah membimbing.. berdakwah (lillaahi - bukan lil-parti) atas morality (akhlaq) manusia.. supaya memilih Agama Tauhid (ad-deen) serta berI'ttiqad (yakin qalbu) Islam (al-Islam yang diredhoi Allah) dari fahaman sebelumnya.. dan dgn ini moral (akhlaq) mereka bertukar menjadi baik dan mejadi aman. Ini di lakukan mereka tanpa mengira sempadan2 politik atau membina sempadan2 politik tertentu. Sebab itu tiada sistem politik yg di wajibkan Agama Tauhid (ad-deen : rububiyyah) & I'ttiqad (yakin qalbu) yang diredhoi Allah Islam (al-Islam). Hukum2 jenayat Islam setelah ianya di nyatakan telah di suruh ampun oleh Nabi SAW.. ini kerana mengampun juga adalah moral yang baik, bilamana Nabi SAW tafsirkan Agama Tauhid (ad-deen) itu ialah moral (akhlaq) yang baik...dan bukan politik. Orang-orang Islam boleh memilih Takzir, Undang Adat, rekaan manusia untuk tahan jenayah dari berleluasa.

Akan tetapi ramai penggemar kuasa, bukan sahaja yang jahil tetapi juga yang alim. Dengan itu mereka ini mencipta fahaman Agama baru melalui Ugama (aliran kepercayaan) Politik (as-siasah) ini dan mampu menyembunyikan niat sebenar iaitu kekuasaan politik para Elite Agama, dengan sebab ini lah Ugama (aliran kepercayaan) Shiah lahir dan di anuti puluhan juta manusia, Dan agama politik shiah ini menjadi terkeluar dari I'ttiqad (yakin qalbu) yang diredhoi Allah Islam (al-Islam) sebenar, kerana doktrin2 politik kedapatan begitu banyak di dalamnya dan tak dapat di pisahkan hingga antara perkara Pokok ketuhanan 1&2 dengan perkara Furu' 1&2 hingga kini. Wahabi juga menjadi Sesat, apabila tuduhan bid,ah yg di guna pakai mereka sebagai doktrin politik untuk jatuhkan kuasa politik puak Sunni telah menjadi hukum Ugama (aliran kepercayaan) Wahabi.

Apabila kedua Agama ini telah menjadi Ugama (aliran kepercayaan resmi kerajaan Iran dan Saudi).. setelah kurban ratusan ribu nyawa sejak zaman awal Islam lagi..walau dalam dunia demokrasi.. maka tiada siapa lagi yang mampu keluar dari fahaman ini.. bilamana kuasa politik Iran dan Saudi mengawal fahaman sesat ini dari di pulihkan. Akan tetapi di kelantan ia mampu di pulihkan oleh parti2 lwn yang ada ada di situ kerana Kelantan belum menjadi negara "autokrasi ulama" saperti di Iran dan masih benarkan parti bukan berjenama Agama beroperasi.. tidak saperti di Iran di mana pemrintahan autokrasi ulama sedang di paksakan.. supaya fahaman Ugama (aliran kepercayaan) sesat politik ini di teruskan, kerana dengannya lah kuasa politik di capai oleh ulama2 Shiah Iran, dan doktrin2 politik yang masok dalam Ugama (aliran kepercayaan) Shiah sejak berzaman mesti di teruskan untuk jamin ulama2 terus berkuasa.. Saudi saperti sebelumnya, exploit ulama2 Wahabi bagi pertahan kuasa...kerana itu jarang org2 yang berada dalam shiah dan Wahabi mampu keluar dari perangkap Ugama (aliran kepercayaan) politik (as-siasah) yang di reka oleh jenerasi mereka yg awal itu. Sudah tentu banyak doktrin2 politik yg sedang sedang di agamakan oleh ulama2 politik demokarsi...jika di halusi dan di banding dengan ilmu Islam asal bawaan Agama Tauhid (ad-deen) Nabi2 dan Ulama2 Mukatabar zaman silam.
Wallhu aklam.
///
dicatat oleh :
Ab Sheikh Yunan.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan