Isnin, 7 Mei 2018

(A48) KESAN & AKIBAT TAFSIR AGAMA TAUHID (ad-deen : rububiyyah) SECARA POLITIK (as-siasah syareyyah) DAN SUMPAH ALLAH DALAM HADIS QUDSI.Kesan tafsir Agama Tauhid (ad-deen: rububiyah & uluhiyyah) secara Politik (as-siasah : syareyyah) telah lahirkan Ugama (aliran kepercayaan) Politik Shiah dan Agama (aliran kepercayaan) Politik Wahabi dan semua Ugama2 (aliran kepercayaan) Islam (Aqidah : al-Iman dari Syariah-Fiqh : al-Ilmu) Politik Demokrasi. Tafsiran Agama Tauhid (ad-deen : rububiyyah) secara Politik (as-siasah syareyyah) ini dalam sejarah besar kemungkin membawa kemusnahan lebih dahshat dari penjajahan Hulagu Khan dan penjajahan Barat ke atas umat Islam. Beribu peperangan antara Ugama (aliran kepercayaan) Politik Shiah dan Sunni sejak zaman Ali k.w dan masih berlaku hingga kini iaitu peperangan Shiah vs Sunni yang sedang berlaku di Syria dan Iraq.

Peperangan antara antara Wahabi dan kerajaan Sunni Saudi juga menelan puluhan ribu ramai nyawa umat Islam, walaupun Sunni dan wahabi telah berhenti perang apabila Saudi jatuh ke tangan puak Ugama (aliran kepercayaan) Politik (as-siasah) Wahabi. Di Algeria peperangan antara Ugama (aliran kepercayaan) Politik Demokrasi Sunni dan Agama  Tauhid (ad-deen), I'ttiqad diredhoi Allah Islam (al-Islam) jemaah islam Algeria teramai membunuh 200,000 jiwa. Mamali sgt beruntung kerana hanya 14 org yang terkurban,

Bilangan mereka yg terkurban antara pertentangan Ugama2 (aliran kepercayaan) Politik ini sejak zaman khalifah lagi hingga kini sebenarnya berkemungkinan besar lebih banyak dari pembunuhan Hulagu Khan semasa menawan Baghdad dan kurban kematian di zaman penjajahan ke atas negara2 Islam. Ini kerana perang antara Ugama2 (aliran kepercayaan) Politik (as-siasah syareyyah) ini dengan jemaah umat Islam (yang diredhoi Allah al-Islam) yang majority begitu lama iaitu sepanjang 1000 tahun lebih sejak zaman Ali k.w hingga kini..

Walau perang Mamali hanya satu hari sahaja. Sumpahan Allah dalam Hadis Qudsi memang benar2 berlaku..dan antara fitnah2 yang terjadi kepada umat Islam selain perang sesama Islam ialah ialah lahir Ugama2 (aliran kepercayaan) baru yang sesat iaitu Shiah dan wahabi.. Apabila doktrin2.. permainan2.. cakap2 politik (as-siasah syareyyah) telah menjadi Ugama (aliran kepercayaan) setelah berlalunya beberapa masa yang lama juga dari hasil hasil terjemah "Agama Tauhid (ad-deen : rububiyyah) itu Politik (as-siasah syareyyah) .. baik zaman beraja di zaman silam atau di zaman demokrasi. Lihatlah sumpah Allah dalam hadis Qudsi.. apabila sebahagian umat Islam memakaikan gerakan keduniaan, politik dengan pakaikan dengan pakaian Agama Tauhid (ad-deen)... atau sembunyi niat politik keduniaan dengan pakaian Agama Tauhid (ad-deen) ..ilmu2 agama...sementara sebahagian lagi tidak berbuat demikian.
///
dicatat oleh :
Ab Sheikh Yunan.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan