Sabtu, 27 Februari 2016

PAS MUSOH SEBENAR KEPADA GOLONGAN MANUSIA BERAGAMA TAUHID (ad-deen - tauhid RUBUBIYYAH).

Photo

PLURALISME & LIBRALISME AGAMA (ad-deen - pokok ketuhanan-1 @ tauhid-1 : tauhid Rububiyyah) perihal zat Allah maha Esa wajib wujud hanya satu - Ahadun (qul huallaahu Ahadun) adalah MURTAD (yartadda : yartadid mingkum undeeneh) - berpaling tadah dari tauhidkan zat Allah maha Esa wajib wujud hanya Satu - ahadun > MULHID - Musyrik (berhala, api/matahari), komunisme, atheist Atheis (komunisme.

PAS adalah musoh sebenar kepada golongan umat manusia yang berAgama tauhid (ad-deen) - pokok ketuhanan-1 @ tauhid-1 : tauhid Rububiyyah : tauhid (zat) Allah maha Esa wajib wujud hanya Satu - Ahadun, Wahidun, serta berI'ttiqad dengan i'ttiqad (yakin qalbu - akal) yang diredhoi Allah Islam (al-Islam) : pokok ketuhanan-2 @ tauhid-2 : i'ttiqad Uluhiyyah - perihal hak-hak mutlak zat Allah yang tidak boleh di Syirikkan (yusyrik : tusyrik billaahi) dengan zahirNya cara, sifat, kata-kata perbuatan PAS berbilang-bilang tauhid (Pluralisme) & kesamarataan tauhid (Libralisme).

A033


Katakanlah: "Sesungguhnya Tuhanku hanya mengharamkan perbuatan-perbuatan yang keji, sama ada yang nyata (cara, sifat, kata, perbuatan) atau yang tersembunyi (niat : i'ttiqad); dan perbuatan dosa; dan perbuatan menceroboh dengan tidak ada alasan yang benar; dan (diharamkanNya) kamu mempersekutukan sesuatu dengan (zat & hak-hak mutlak zat Allah) Allah sedang Allah tidak menurunkan sebarang bukti (yang membenarkannya); dan (diharamkanNya) kamu memperkatakan (berkata-kata) terhadap (zat & hak-hak mutlak zat) Allah sesuatu yang kamu tidak mengetahuinya.
(Al-A'raaf 7:33)

A171

Wahai Ahli kitab (Yahudi - taurat dan Nasrani - injiel & tidak terkecuali ahli bacaan al-Quran)! Janganlah kamu melampaui batas dalam perkara agama (tauhid & i'ttiqad) kamu, dan janganlah kamu mengatakan sesuatu terhadap (zat & hak-hak mutlak zat) Allah melainkan yang benar; sesungguhnya Al Masih Isa ibni Maryam itu hanya seorang pesuruh Allah dan Kalimah Allah yang telah disampaikanNya kepada Maryam, dan (ia juga tiupan) roh daripadaNya. Maka berimanlah kamu kepada Allah dan Rasul-rasulNya, dan janganlah kamu mengatakan: "(Tuhan Allah itu) tiga". Berhentilah (daripada mengatakan yang demikian), supaya menjadi kebaikan bagi kamu. Hanyasanya Allah ialah Tuhan Yang Maha Esa, Maha Suci Allah daripada mempunyai anak. Bagi Allah jualah segala yang ada di langit dan yang ada di bumi. Dan cukuplah menjadi Pengawal (Yang Mentadbirkan sekalian makhlukNya).
(An-Nisaa' 4:171)

Siapa sebenarnya yang berkata-kata terjadap (zat Allah & hak-hak mutlak (zat) Allah) dengan tidak benar ? :
... Allah (zat) itu sama dengan tuhan-tuhan dari Ugama (aliran kepercayaan) lain...?
... Allah (zat) bersila lendik di al-Arasy ?
... Allah (zat) pun menyumpah & maki hamun ?

Begitu juga... Siapa sebenarnya yang menolak Sifat 20 (sifat-sifat wajib bagi zat Allah) dengan alasan ciptaan orang-orang Yunani - Rumawi. Kalimah bertamaNya bagi Sifat 20 adalah WUJUD - ADA (wajib)...
... dengan menolak Sifat 20 bermakna menolak kewujudah (zat) Allah maha Esa wajib wujud hanya Satu - Ahadun, Wahidun - (Agama) "ad-deen" - tauhid Rububiyyah... kemudian tauhid Rububiyyah (ad-deen - Agama) < MEWAJIBKAN > (Islam - al-Islam) I'ttiqad Uluhiyyah : I'ttiqad hak-hak mutlak (zat) Allah yang tidak boleh di Syirikkan : dirampas, didahului, disekutui serta diadakan tandingan & bandingan baginya...
... MAKA PAS wajib belum lagi berAgama Tauhid (ad-deen - rububiyyah : tauhid zat) & belum juga Islam (al-Islam - i'ttiqad hak-hak mutlak (zat) Allah), kerana Tauhid Rububiyyah - ROBB mewajibkan I'ttiqad Uluhiyyah - ILAAHU.

PAS BELUM BERAGAMA (ad-deen) & BELUM ISLAM (al-Islam), hanya BERAQIDAH (al-Iman - Ghaib Akal) dari SYARIAH : SYARA' (al-Ilmu) FURUQ (branch) dari "al-Islam - Ad-deen" sahaja.

... HANYA TAIT AQIDAH (al-Iman - ghaib akal) dari SYARIAH (al-Ilmu - ghaib akal) sahaja... manakala Tauhid (zat Allah - ad-deen) & I'ttiqad (hak-hak mutlak zat Allah - al-Islam) - Ghaib Qalbu hancur lebur jadi debu tait diterbangkan angin sepoi-sepoi bahasa sahaja.

Betapa jahilnya PAS apabila menghukum UMNO Murtad dengan ditudoh UMNO menolak & memperlekehkan Islam (al-Islam : I'ttiqad, Aqidah, Syariat-fiqh), padahal perkara Murtad (yartadda : yartadid mingkum undeeneh) - berpaling tadah dari tauhidkan zat Allah maha Esa wajib wujud hanya Satu - Ahadun itu wajib tidak sama sekali berkaitan dengan apa saja dengan (hakikat) kalimah "al-Islam" (Islam - I'ttiqad pokok ketuhanan-2 @ tauhid-2), Aqidah (al-Iman : Furu;-2), Syariah-Fiqh (al-Ilmu : Furu;-1)...
... Sesungguhnya jika UMNO sebenarnya tidak Murtad disisi Allah (al-Quran), maka yang Murtad itu wajib kembali semula kepada PAS yang menudoh itu.
///
Ab Sheikh Yunan.

2 ulasan:

  1. SIAPA SEBENARNYA PAS DISISI ALLAH (al-Quran, kalau tidak berAgama tauhid (ad-deen) & tidak berI'ttiqad dengan I'ttiqad yang diredhoi Allah Islam (al-Islam)...hanay berAqidah (al-Iman) dari Syariah : Syara' (al-Ilmu) Furuq (kecabangan) dari kalimah bacaan al-Quran "al-Islam" sahaja.

    BalasPadam
  2. SesungguhNya golongan yang benar berAgama tauhid (ad-deen) serta berI'ttiqad dengan I'ttiqad yang diredhoi Allah Islam (al-Islam) tidak akan menjadikan perkara Agama (ad-deen), Ketuhanan (al-Islam) serta FuruqNya - Aqidah (al-Iman) dari Syariah : Syara' (al-Ilmu) sebagai sebab menanam kebencian - perbalahan sesama manusia... Apatah lagi sesama sendiri. Hanya satu golongan manusia sahaja sejak dari zaman umat Nabi Musa AS (taurat) sampai sekarang yang melakukan perbuatan seperti itu adalah golongan SYIRIK - al-Yahud : Haadu (YAHUDI) - Non Muslim.

    BalasPadam